Du behöver inte lida till följd av torra slemhinnor under klimakteriet

Du behöver inte lida till följd av torra slemhinnor under klimakteriet

Under hela livet går vi igenom olika perioder som bjuder på olika utmaningar. Det kan vara allt från personliga problem, till fysiska bekymmer som orsakar besvär i vardagen. Klimakteriet är en av tidsperioderna som verkligen kan ställa till det för många kvinnor – speciellt om man drabbas av besvär såsom torra slemhinnor. Det kan skapa problem med allt från självbilden, till intimitet och sex. Men det finns faktiskt sätt att bli av med torra slemhinnor, och istället kunna njuta av övergångsåldern precis som du förtjänar.

Att komma in i klimakteriet kan innebära en hel del förändringar i kroppen. En del kvinnor som kommer in i klimakteriet anser att det är något av det bästa som hänt dem, medan andra vittnar om att stadiet medföljer en hel del problem för kroppen.

Ett vanligt besvär som kvinnor i klimakteriet lider av är torra slemhinnor – både i underlivet och på övriga kroppen. Det kan vara ett väldigt jobbigt problem, men som tur är finns det flera åtgärder som kan tas för att undvika problemet. I den här artikeln kommer vi att prata lite mer om torra slemhinnor, vad som orsakar dem och vad du kan göra för att undvika dina besvär.

Sammanfattning:

  • Torra slemhinnor är ett vanligt besvär under klimakteriet, orsakat av minskade östrogennivåer som leder till tunnare, torrare vaginalvävnad.
  • Symptomen kan inkludera klåda, sveda, smärta vid samlag och ökad risk för urinvägsinfektioner.
  • Behandlingsalternativ inkluderar glidmedel, fuktighetskrämer, östrogenbehandling och andra receptfria produkter.
  • Det är viktigt att välja rätt produkt baserat på ens individuella behov och att konsultera en läkare innan man påbörjar någon behandling.
  • Förutom medicinska behandlingar kan livsstilsförändringar, som att dricka mer vatten och använda milda, oparfymerade rengöringsprodukter, också hjälpa till att lindra symptomen.

Vad händer när man kommer in i klimakteriet?

Som ni alla vet är klimakteriet övergången i en kvinnas liv som i korta drag innebär att hon inte längre får ägglossning, och därmed inte längre kan bli befruktad. Det är en övergång som alla kvinnor går igenom, och alltså en helt naturlig del av livet.

Många kvinnor anser att klimakteriet är en skön övergång, medan andra upplever en rad olika besvär både under den första tiden av övergången, och under många år därefter.

Det som händer i kroppen under klimakteriet är att äggblåsorna i äggstockarna tar slut. Det innebär att man inte längre får ägglossning, och därmed inte längre menstruation. I takt med att man blir äldre minskar dessutom nivåerna av östrogen i kroppen markant. Den här illustrationen ger dig en bild av hur mycket östrogen som normalt sett finns i våra kroppar, genom livets gång.

Menopaus – den sista menstruationen

Att menstruationen tar slut är ofta det första tecknet på att klimakteriet börjar närma sig. Menopaus och klimakteriet är inte samma sak, men de går ofta hand i hand med varandra. När klimakteriet börjar närma sig kan man ofta märka av att mensen är oregelbunden. Det kan dröja 3–4 månader mellan varje menstruation, och efter ett tag kommer mensen att upphöra totalt.

Menopausen är tiden (ofta 6–12 månader) efter att kvinnan har haft sin sista mens. Den kallas ofta för "den sista mensen", och kan löst översättas till "pausad mens". I samband med menopausen slutar kroppen att producera progesteron, och i sin tur minskar även produktionen av östrogen i kroppen.

Här kan du se en visuell spegling av hur den vaginala miljön ser ut innan menopausen, samt hur den förändras i takt med att nivåerna av östrogen sjunker.

Postmenopaus

Det är den minskade halten av östrogen som ofta leder till besvär, som till exempel torra och sköra slemhinnor i underlivet. Efter den här perioden kommer dock postmenopausen, då nivåerna av östrogen i kroppen börjar balansera ut sig själva igen och många av problemen kan försvinna.

Olika typer av besvär som klimakteriet kan orsaka

I och med att kroppen inte längre har ägglossning, har den inte heller samma behov av östrogen som den har under vårt fertila stadium. Den minskade nivån av östrogen i kroppen kan dock orsaka en rad olika problem, bland annat följande:

Torra slemhinnor

Torra slemhinnor kan drabba både underlivet och resten av kroppen. Bland annat näshålan, munnen och ögonen består av flera slemhinnor, som lätt blir torra och sköra till följd av den minskade mängden östrogen i kroppen. När kroppen inte längre producerar samma mängd östrogen blir slemhinnorna tunnare, skörare och torrare, vilket lätt kan leda till sveda, klåda och smärta.

Värmevallningar

I princip alla som går igenom klimakteriet vittnar om att de ofta drabbas av plötsliga svettningar, eller vågor av värme. Det beror på att kroppstemperaturen hamnar i obalans när hormonerna i kroppen börjar fördelas ojämnt.

Trötthet och sömnproblem

Om du hela tiden måste tampas med plötsliga svettningar, humörsvängningar och andra problem är det inte konstigt att du känner dig trött eller har svårt att somna på kvällarna. Dessa problem uppstår ofta i början av klimakteriet, och är tämligen enkla att bli av med så fort hormonnivåerna har blivit balanserade igen.

Humörsvängningar

Ojämna hormonnivåer, dåligt med sömn, smärta i kroppen och ojämn kroppstemperatur kan lätt orsaka humörsvängningar. Alla dessa besvär påverkar varandra, och det är extra lätt att känna sig nedstämd, irriterad eller trött om man ständigt måste tampas med dem.

Besvär med urinblåsan (urinvägsinfektion, bland annat)

Torra slemhinnor är ofta orsaken till urinvägsinfektion eller andra problem med urinblåsan. Svedan och klådan som de torra slemhinnorna.orsakar kan lätt leda till att man får besvär med urinblåsan, och behöver använda sig av läkemedel för att slemhinnorna ska må bra igen.

 

 

Tillsammans är det mycket att leva med

Alla dessa problem är jobbiga att leva med, men just torra och sköra slemhinnor i underlivet är något som besvärar otroligt många kvinnor och något som kan kännas extra jobbigt att behöva lida av.

Varför får man torra slemhinnor?

Som vi nämnde tidigare orsakas torra och sköra slemhinnor i underlivet på grund av den minskade mängden östrogen i kroppen. Vävnaden runt om slidan och urinvägarna blir tunnare och skörare än vad den varit tidigare, och det är lätt att sveda och klåda uppstår.

Något som kan vara skönt att höra är dock att torra slemhinnor i underlivet är ett av de vanligaste symptomen som drabbar kvinnor, och det är helt normalt. Kroppen genomgår en förändring och ibland kan den behöva lite hjälp på traven för att må som vanligt igen.

Andra orsaker till torra och sköra slemhinnor i underlivet

Det finns flera orsaker till torra slemhinnor i underlivet, och det behöver inte bara bero på en minskad mängd östrogen – trots att det är den vanligaste orsaken för kvinnor i klimakteriet.

Torra och sköra slemhinnor i underlivet kan bero på att du haft problem med bakteriell vaginos, att du har ett för högt eller lågt ph-värde i underlivet, eller att du tvättar underlivet med vatten för ofta.

Torra slemhinnor kan orsaka problem i kroppen

Oavsett om du lider av torra slemhinnor till följd av klimakteriet, eller någon annan orsak, är det ett otroligt jobbigt besvär att leva med och något som man gärna vill hitta en lösning på. Det finns flera olika saker som kan hända om du lider av torra slemhinnor, du kan bland annat uppleva:

  • Minskad sexlust
  • Smärta vid sex
  • Urinvägsinfektion
  • Klåda och irritation

Alla dessa följder är svåra att leva med, och kan orsaka problem för både dig själv och din relation. Som tur är finns det flera olika saker att prova på om du upplever att dessa besvär hindrar din vardag.

Vad kan du göra för att undvika besvär med torra slemhinnor?

Om du lider av torra och sköra slemhinnor i underlivet finns det flera olika saker som du kan prova på för att underlätta besvären. Du kan dels besöka en läkare och få råd kring användningen av tillskott av östrogen eller andra läkemedel, dels prova på receptfria läkemedel eller andra produkter på egen hand. Allt beror såklart på hur allvarliga besvär du lider av, och du ska alltid uppsöka en läkare om de är väldigt jobbiga.

Att lyckas undvika problemet helt och hållet kan vara svårt, då du själv inte kan reglera hur dina östrogennivåer. Du kan givetvis äta tillskott av östrogen, men det är inte säkert att du blir av med dina besvär enbart med hjälp av dessa – du kan behöva prova på lindrande produkter vid sidan av tillskotten.

Behandla torra slemhinnor i underlivet

Jag lider av torra slemhinnor i underlivet – vilken behandling ska jag välja?

Det är en fråga som många kvinnor ställer sig, och det finns flera olika svar. Du kan som tidigare nämnt bland annat prova på receptfria läkemedel, tillskott av östrogen, glidmedel eller andra återfuktande produkter.

Det är alltid klokt att konsultera med en läkare om du vill prova på läkemedel eller andra tillskott. Alla kroppar är olika och det är därför viktigt att få klartecken från en läkare om du vill börja med ett tillskott, eller få tips på läkemedel som kan motverka dina besvär. Börja aldrig med tillskott av exempelvis östrogen utan att ha diskuterat det med din läkare först.

Om du däremot är på jakt efter effektiva produkter som kan göra vardagen med torra slemhinnor enklare att hantera, ska vi tipsa om ett par saker som vi tror att du kommer att uppskatta.

Att tänka på när du letar produkter eller metoder för sköra slemhinnor

Det finns ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke när du letar efter produkter som ska lindra sköra slemhinnor. Du vill bland annat försöka hitta en produkt med som är långtidsverkande, som inte bara ger dig tillfälligt smärtlindring.

Du vill dessutom leta efter produkter som är enkla att använda i vardagen, som har goda omdömen och är framtagna baserat på vetenskap samt produkter som faktiskt är bekväma att använda.

  

Tips på produkter och metoder att testa

Glidmedel

Sex och intimitet kan vara väldigt påfrestande om du lider av sköra slemhinnor. Du behöver med största sannolikhet mer tid på dig att värma upp, och du kommer eventuellt att behöva ta det lite lugnare än vanligt tills dess att slemhinnorna runt slidan är redo. Många använder sig därför av glidmedel som hjälp på traven. Det är ett effektivt sätt att motverka sveda och smärta till följa av samlag. Se bara till att välja glidmedel som inte innehåller uttorkande ämnen, det är inte bra för torra slemhinnor.

Kostvanor

Om du inte vill ta tillskott med östrogen kan du prova på att lägga till livsmedel i dina kostvanor som innehåller naturligt östrogen. Bland annat kikärter och sojaprodukter innehåller östrogen, och även om de inte är samma sak som ett tillskott kan de öka mängden östrogen i din kropp. Det är såklart inte en metod som garanterar resultat, men för dig som vill testa dig fram genom naturliga metoder kan det vara ett alternativ.

Tvätt med olja

Torra slemhinnor och vatten går oftast inte så bra ihop. Att däremot tvätta underlivet med oljor eller oljebaserade tvålar fungerar mycket bättre, och kan dessutom ge dig en smörjande effekt som lindrar eventuell smärta och klåda.

Receptfria läkemedel

Det finns flera receptfria läkemedel som är tillverkade just för att motverka eller lindra torra och sköra slemhinnor i underlivet. Besök apoteket och fråga vad de erbjuder i sitt sortiment. Det kan exempelvis handla om återfuktande krämer, serum, oljor eller kapslar som främjar slemhinnornas välmående.

Läs mer om klimakteriet och torra slemhinnor i underlivet

Precis som med alla medicinska åkommor kan du alltid utbilda dig själv inom ämnet för att få en bättre förståelse kring problemet, vad som orsakar det och vad du själv kan göra för att underlätta besvären.Just torra slemhinnor och andra besvär som kan drabba dig till följd av klimakteriet finns det mängder av intressanta studier och artiklar om. Är du intresseras av att lära dig mer om ämnet kan du dels läsa fler artiklar från oss på Klimakteriekollen, eller ta del av källorna som vi listat här nedan.

Källor:

https://www.1177.se/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/klimakteriet/#section-21544

https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/konsorgan/klada-och-smarta-i-underlivet/klada-i-underlivet/

https://mb.cision.com/Public/19140/3234842/a7c2b88fbb62891e.pdf

euroclinix.net/se/klimakteriet

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.